Blog

Zub, most, implantat ili proteza – za što se odlučiti?

Zub, most, implantat ili proteza – za što se odlučiti?

Nema sumnje da su vlastiti zubi kakvima ih je zamislila priroda najbolje rješenje za sve funkcije usne šupljine – hranjenje, govor i osmijeh. Gubitak jednog ili više zubi zbog karijesa, neuspjelog liječenja ili pak traume ipak nisu rijetka pojava. Preporuke su da se svaki izgubljeni zub nadoknadi što prije kako ne bi došlo do neke od neželjenih pojava.

Na mjestima gdje je izvađen zub kroz dugi niz godina dolazi do povlačenja čeljusne kosti, susjedni zubi se naginju, a zubi u nasuprotnoj čeljusti izranjaju u prazni prostor – sve te pojave kasnije otežavaju postupak nadoknade zuba koji nedostaje. Koji su faktori koji utječu na odluku o protetskom rješavanju takve situacije u usnoj šupljini?

 
Pročitajte više
 
 

Vodice za usta – neizostavni dio oralne higijene

Vodice za usta – neizostavni dio oralne higijene

Sredstva za oralnu higijenu sve više zauzimaju oglasni prostor na internetu, u novinama i specijaliziranim časopisima. U moru preporučenih sredstava za koje se proizvođači kunu da su nam neizostavni u rutini higijene usta, teško je procijeniti koje nam je doista potrebno i korisno. Zubne vodice itekako igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja usne šupljine. Trebale bi predstavljati obavezni treći korak u provođenju oralne higijene, nakon čišćenja četkicom (i zubnom pastom) te međuzubnim četkicama i/ili zubnim koncem.

 
Pročitajte više
 
 

Što prije kirurškog zahvata u usnoj šupljini – kako se pripremiti?

Što prije kirurškog zahvata u usnoj šupljini – kako se pripremiti?

Svaki kirurški zahvat koji vršimo u usnoj šupljini (rezanje zubnog mesa, uklanjanje kosti, komplicirano vađenje zuba, ugradnja implantata i šivanje) u potpunosti je bezbolan jer se radi pod lokalnom anestezijom. Ipak, velik broj pacijenata osjeća nelagodu i strah zbog loših prijašnjih iskustava ili zabrinutost zbog očekivanja boli.

Svi naši pacijenti prije bilo kakvog zahvata imaju priliku popričati s doktorom Jovičevićem i izraziti svoju zabrinutost i očekivanja, a isto tako dobiti objašnjenje postupka te upute u brigu nakon kirurškog zahvata. Kako je strah u ordinaciji dentalne medicine redovito psihološke naravi, dobro informiranje i priprema uvijek olakšavaju cijeli postupak.

 
Pročitajte više
 
 

Što nakon kirurškog zahvata u ustima?

Što nakon kirurškog zahvata u ustima?

Iako je svaki kirurški zahvat koji vršimo u usnoj šupljini (rezanje zubnog mesa, uklanjanje kosti, komplicirano vađenje zuba, ugradnju implantata i/ili šivanje) u potpunosti bezbolan jer se radi pod lokalnom anestezijom, najčešće pacijentima pričinjava neugodu iz psiholoških razloga (strah, zabrinutost zbog bolova). Da bi zahvat bio što uspješniji, a rana što prije zacijelila, važno je pridržavati se uputa koje svaki naš pacijent dobije u ordinaciji. Prednost kirurških zahvata u usnoj šupljini jest to što sve rane u ustima zarastaju brže nego npr. na koži. Samo područje na kojem se radi zahvat je relativno malo u usporedbi s ostatkom tijela i velikim zahvatima koji se obavljaju npr. na trupu tijela.

 
Pročitajte više
 
 

PRF – upotreba vlastite krvi za brže cijeljenje rana

PRF – upotreba vlastite krvi za brže cijeljenje rana

Cilj moderne stomatologije nije pacijentu pružiti isključivo lijep osmijeh. Svi zahvati koji se rade u usnoj šupljini, bez obzira na stupanj kompleksnosti, ne smiju narušiti opće zdravlje pacijenta, a nastoji se da oporavak od težih zahvata bude veoma brz. Iako će vlastiti zub uvijek biti najbolji stomatološki materijal, onaj kojeg nam priroda pruža, nizom različitih zahvata danas možemo nadoknaditi njihov nedostatak.

PRF (eng. platelet rich fibrin, hrv. trombocitima obogaćen fibrin) je biomaterijal koji ima široku primjenu u oralnoj kirurgiji zbog toga što potiče i ubrzava cijeljenje mekog i tvrdog, koštanog tkiva. Koristi za očuvanje kosti nakon vađenja zuba, regeneraciju tkiva i kosti, kod podizanja dna maksilarnog sinusa te prekrivanja ogoljelih zubnih korjenova.

Primjenu dakle ima i u parodontologiji, maksilofacijalnog i plastičnoj kirurgiji i otorinolaringologiji. Dobiva se iz vlastite krvi, a sastoji se od trombocita, krvnih stanica odgovornih za zgrušavanje krvi, i plazme, krvne tekućine. Upravo se u trombocitima nalaze posebni čimbenici koji potiču zarastanje i bolju prokrvljenost tkiva.

 
Pročitajte više
 
 

Povlačenje zubnog mesa – recesije – kako ih liječiti?

Povlačenje zubnog mesa – recesije – kako ih liječiti?

Povlačenje zubnog mesa veoma se često povezuje s parodontnom bolesti (parodontozom), međutim ono također može biti uzrokovano i drugim faktorima koji nisu povezani s parodontnom bolesti. Stručni termin za povlačenje zubnog mesa jest recesija. Ono što njih karakterizira jest da se rub zubnog mesa nalazi puno više (u gornjom čeljusti) ili niže (u donjoj čeljusti) no što bi smio biti, zbog čega je izložen i vidljiv korijen zuba. Estetika nije jedini problem na koji se žale pacijenti kod kojih je došlo do povlačenja zubnog mesa. Zubno meso ima važnu ulogu da štiti korijen zuba od vanjskog utjecaja, hladnoće, topline i slatkog.

 
Pročitajte više
 
 

Implantološka terapija u koracima

Implantološka terapija u koracima

Dentalni implantati su nadomjestci koji se ugrađuju u čeljusnu kost u svrhu nadoknade jednog ili više izgubljenih zubi. Ono što ih razlikuje od drugih protetskih radova (mostovi, proteze) kojima se nadomještaju izgubljeni zubi jest to što se oni nakon ugradnje integriraju u kost te tako postaju dijelom organizma. Pacijenti veoma često naglašavaju osjećaj „jedinstva“ i sigurnosti koje im pruža implantat s obzirom da ih se estetski i funkcionalno doživljava poput vlastitih zubi.

 
Pročitajte više
 
 

Neizrasli i poluizrasli umnjaci – treba li ih vaditi i kada to učiniti?

Neizrasli i poluizrasli umnjaci – treba li ih vaditi i kada to učiniti?

Umnjaci (treći kutnjaci, zubi „mudraci“) zadnji su zubi obostrano u zubnom nizu u gornjoj i donjoj čeljusti. Niču posljednji, najčešće u kasnim tinejdžerskim i ranim dvadesetim godinama života, međutim varijacije u vremenu njihova nicanja najučestalije su u usporedbi s drugim zubima. Narodni termin „zubi mudraci“ potekao je upravo od činjenice da izrastaju kasnije no svi ostali trajni zubi, u godinama kad su njihovi vlasnici po svoj prilici mudriji nego u dječjoj dobi.

Kod nekih ljudi umnjaci nikada ne izrastu i ne mogu se uočiti u usnoj šupljini. Jedan od razloga njihova izostanka u ustima može biti to što zubni zametak od kojeg se zub razvija uopće ne postoji. Druga mogućnost jest da se zub nalazi u čeljusnoj kosti, ali ne može u potpunosti niknuti u usnu šupljinu, ili pak nikne samo djelomično.

 
Pročitajte više
 
 

Gummy smile – pretjerano vidljivo zubno meso – kako ga korigirati?

Gummy smile – pretjerano vidljivo zubno meso – kako ga korigirati?

Lijepo oblikovani, zdravi, bijeli zubi smatraju se najvažnijim faktorom privlačnog osmijeha. Međutim, pravila estetike u stomatologiji nam govore da je oku privlačan idealan omjer bijelog (zubi) i rozog (zubno meso). Kad je zubno meso izrazito vidljivo govorimo o gummy smileu. Uzroci za pretjerano vidljivo zubno meso mogu biti raznoliki pa samim time postoje i različiti načini njegove korekcije.

 
Pročitajte više
 
 

Frenulektomija – mali zahvat koji čini veliku razliku

Frenulektomija – mali zahvat koji čini veliku razliku

Frenulum je nabor koji povezuje gornju i donju usnu sa zubnim mesom te donju stranu jezika s dnom usne šupljine. Uobičajeno frenulum ne uzrokuje nikakve tegobe jer je riječ o normalnoj strukturi mekog tkiva u usnoj šupljini, međutim ako je zadebljan ili skraćen može imati veliki utjecaj na položaj zubi i povlačenje zubnog mesa. Kad je frenulum jezika skraćen može utjecati čak i na govor te onemogućavati i/ili otežavati normalan raspon pokretljivosti jezika.

 
Pročitajte više
 
 

All-on-4® vs. All-on-6 – implantološka rješenja za potpunu bezubost

All-on-4® vs. All-on-6 – implantološka rješenja za potpunu bezubost

Potpune proteze klasično su terapijsko rješenje za totalnu bezubost u gornjoj i donjoj čeljusti. Veoma česta pritužba pacijenata koji nose potpune proteze jest njihova pomičnost, naročito tijekom funkcije - jedenja, smijanja i/ili govora. Zbog daljnjeg gubitka kosti, s vremenom proteza ima sve slabiji oslonac na ležištu te je njena nestabilnost još naglašenija. Iz tog je razloga uloga implantata u terapiji potpune bezubosti sve značajnija. Podupiranjem proteze manjim brojem implantata (2 implantata) može se smanjiti njena pomičnost, međutim takve tzv. pokrovne proteze, baš kao i klasične, nisu trajno fiksirane na implantatima već se mogu ukloniti iz usne šupljine, a svojom su površinom jednake ili tek nešto manje od klasičnih.

 
Pročitajte više
 
 

Kratka škola parodontologije – što je parodontologija i čime se bavi?

Podatak da je parodontitis, dugotrajna upalna bolest parodontnih tkiva, među najčešćim ljudskim kroničnim oboljenjima veoma je slabo poznat u široj javnosti. Kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti, dijabetes tipa II i maligna oboljenja redovito se svrstavaju u vodeće uzroke smrtnosti te se smatra kako upravo oni najviše narušavaju kvalitetu života oboljelih.

 
Pročitajte više
 
 

Kratka škola implantologije – što su implantati i koja im je funkcija?

Kratka škola implantologije – što su implantati i koja im je funkcija?

Usprkos tome što je danas kvalitetna dentalna skrb široko dostupna, zubne paste i četkice različitih namjena prisutne na tržištu, a svijest građana o brizi za oralno zdravlje značajno porasla, gubitak zubi i njihova nadoknada još uvijek su među najčešćim problematikama u dentalnim ordinacijama.Razlozi gubitka zubi različiti su. Iako ih najčešće vežemo uz bolesti zubi - karijes i parodontnu bolest (parodontitis), uzrokom gubitka mogu biti i traume ili prirodni nedostatak jednog ili više zubi, a dentalni implantati sve su popularnije trajno rješenje za njihovu nadoknadu. 

 
Pročitajte više
 
 

Zašto je implantat najbolje rješenje bezubosti?

Nedostaje Vam jedan ili više zubi i pitate se da li je bolje rješenje implantat, most, ili proteza?

 
Pročitajte više
 
 

Da li je izbjeljivanje zuba štetno?

Postoje tri vrste izbjeljivanja. Najsuvremenija i najbolja opcija je izbjeljivanje u ordinaciji ZOOM lampom u jednoj posjeti kroz 90 minuta jednokratno. Druga opcija je izbjeljivanje u ordinaciji Ultra boost gelom u dvije posjete po 60-tak minuta. Ukoliko želite napraviti to kod kuće, postoji i mogućnost izbjeljivanja udlagama napravljenim na temelju otisaka čeljusti, aplikacijom gela u koncentraciji s H2O2 prema instrukcijama liječnika kroz dva do četiri tjedna 60-tak minuta dnevno.

 
Pročitajte više
 
 

Želite savršeno bijeli osmijeh

Svaki put kada listate neki časopis ili gledate televiziju za oko vam zapnu savršeno bijeli zubi nekih pojedinaca? Mislite si blago njima, zašto meni majka priroda nije podarila takav osmijeh? Ne očajavajte. Većinu nas je majka priroda nije podarila takvim savršeno bijelim osmijehom, ali zato tehnologija danas može gotovo sve, pa čak i nadmudriti majku prirodu.

 
Pročitajte više
 
 

Uzroci neugodnog zadaha

Perete zube redovito, ali nikako se ne možete rješiti neugodnog zadaha!? Postoji mnogo razloga zašto dolazi do halitoze, odnosno neugodnog zadaha. Ukoliko je higijena redovita a Vi i dalje imate problema s halitozom trebali bi obratiti pažnju na neke druge stvari.

 
Pročitajte više
 
 

Muku mučim s karijesom…

Gotovo da nema čovjeka koji barem nije jednom u životu imao karijes. Neki ga shvaćaju vrlo olako a on djeluje veoma progresivno, te na kraju dovodi do razaranja zuba. Redovite kontrole stoga su veoma važne kako bi stručno oko Vašeg stomatologa otkrilo na vrijeme i u ranoj fazi nastanak karijesa koji je u početnoj fazi golim okom nevidljiv.

 
Pročitajte više
 
 

Naruči se

 
Stomatologija i estetika Galerija slika
 

Zašto odabrati nas?