Blog

Dentinska preosjetljivost zubi – zašto nastaje i kako ju liječiti?

Dentinska preosjetljivost zubi – zašto nastaje i kako ju liječiti?

Kratkotrajna, ali jaka, oštra i iznenadna bol jednog ili više zuba koja se javlja prilikom konzumacije hladnih i toplih, pa čak i kiselih napitaka ili hrane, neugodan je i neželjen dio svakodnevice dijela pacijenata naše ordinacije. Dentinska preosjetljivost javlja se kad ogoljeli dentin, jedno od građevnih tkiva krune i korijena zuba bude izložen vanjskim podražajima kao što je npr. promjena temperature.

Statistički podaci govore da čak 40% odraslih osoba pati od dentinske preosjetljivosti. Najčešća mjesta ogoljelog, izloženog dentina jesu područja zubnih vratova, uz rub zubnog mesa. Naime, jedan od najčešćih uzroka ogoljivanja dentina jest prejako četkanje – dugotrajnom, mehaničkom iritacijom zubno se meso povlači, a vanjskim se podražajima izlaže korijen zuba koji bi trebao biti u potpunosti prekriven zubnim mesom. Kako istraživanja govore da su žene predanije po pitanju održavanja oralne higijene i četkanja, tako je i učestalost dentinske preosjetljivosti zuba veća upravo u populaciji četkačica.

 
Pročitajte više
 
 

Krunice i mostovi od potpune keramike – zašto i kada?

Krunice i mostovi od potpune keramike – zašto i kada?

Razlozi za izradu krunica i mostova mnogobrojni su – opskrba bezubog prostora, opsežnim ispunima zaštita krune zuba od daljnjeg trošenja i pucanja, zaštita zuba po završetku liječenja i uklanjanja opsežnog karijesa, nadoknada potpuno destruirane krune zuba uz prethodnu izradu nadogradnje ili iz razloga isključivo estetske naravi. Nezadovoljstvo izgledom zuba može biti potaknuto njihovom tamnijom ili neujednačenom bojom, oblikom, položajem ili oštećenjem i/ili gubitkom dijela tkiva zuba. Očekivano, takvi su estetski nedostaci češći poticaj za protetskom terapijom kad je riječ o prednjim zubima izloženim pogledu. Fiksnim protetskim radovima, krunicama i mostovima ti se nedostaci mogu ispraviti, međutim uspješno provedena terapija podrazumijeva postizanje prirodnog izgleda zuba uz normalnu funkciju žvakanja i govora upotrebom umjetnih materijala. U nastavku ovog članka navodimo materijale kojima je to moguće postići.

 
Pročitajte više
 
 

Ljuske (veneers) – maksimalna estetika uz minimalno brušenje zuba

Ljuske (veneers) – maksimalna estetika uz minimalno brušenje zuba

Ljuske (ljuskice, eng. veneers), kako im i samo ime kaže, protetski su radovi koji poput ljuske pokrivaju jednu površinu zuba u svrhu poboljšanja njegove estetike. Za razliku od krunica koje zahtjevaju obilno brušenje svih površina krune zuba, za ljuske se brusi minimalno (ili se čak ne brusi!) samo prednja zubna ploha. Njima se može promijeniti oblik i boja zuba, zatvoriti prostor između susjednih zuba, produljiti krunu zuba, a moguće su i male korekcije položaja zuba za koje nije nužno potrebna ortodoncija – indikacije za njihovu izradu u pravilu su, dakle, estetske prirode.

Ljuske se mogu izraditi od kompozitnih materijala ili keramike. Kompozitne ljuske se izrađuju direktno na zubu, u ordinaciji, od kvalitetnih estetskih materijala za ispune. Najveća im je prednost to što se pacijentu u samo jednom posjetu ordinaciji može u potpunosti transformirati izgled jednog ili više zuba i cjelokupnog osmijeha. Ipak, s vremenom su takve ljuske sklone promjeni boje uslijed “upijanja” pigmenata iz tamnije obojene hrane i napitaka.

Keramički materijali koji se u dentalnom laboratoriju koriste za izradu protetskih radova otporni su na trošenje (i time dugotrajniji), estetski postojani (ne mijenjaju boju) i zahvaljujući ruci vještog tehničara, vjerno oponašaju prirodna zubna tkiva: kombinacije i prijelaze boja, specifičnost površine zuba i mjestimičnu veću ili manju prozirnost.

 
Pročitajte više
 
 

Mala škola oralne higijene – I. dio – Tri koraka oralne higijene

Mala škola oralne higijene – I. dio – Tri koraka oralne higijene

Najraširenije bolesti zuba, karijes i parodontitis, direktno su povezane s neadekvatnom oralnom higijenom. Ostaci hrane koji se ne uklone četkanjem savršeno su hranilište za bakterije, inače glavne uzročnike karijesa i upale zubnog mesa, i kosti oko zuba. Kako izreka kaže: “Preventiva je pola zdravlja”, tako je i oralna higijena glavni postulat za očuvanje i održavanje oralnog zdravlja.

Najčešća uputa koja se ponavlja kada je u pitanju oralna higijena jest “kružno četkanje”, no što to zapravo znači? Je li dovoljno samo četkati zubnom četkicom? Koja je funkcija zubnih vodica? Koliko često treba koristiti zubni konac?

 
Pročitajte više
 
 

Mala škola oralne higijene – II. dio – “Obična” ili električna četkica?

Mala škola oralne higijene – II. dio – “Obična” ili električna četkica?

U prvom smo dijelu serije članaka o oralnoj higijeni razjasnili jednaku važnost upotrebe proizvoda za čišćenje međuzubnih prostora, zubnih četkica i zubnih vodica. Generalna preporuka za zubne četkice jest da se izbjegavaju pretvrde („hard“) četkice, jer mogu uzrokovati ozljedu i povlačenje zubnog mesa, a jednako se tako ne bi trebalo četkati prejakim pritiskom četkice. Jedno od najčešćih pitanja vezanih za zubne četkice jest koje su bolje - one obične, tzv. „manualne“ četkice ili pak vrijedi investirati u neku od električnih četkica?

 
Pročitajte više
 
 

Zub, most, implantat ili proteza – za što se odlučiti?

Zub, most, implantat ili proteza – za što se odlučiti?

Nema sumnje da su vlastiti zubi kakvima ih je zamislila priroda najbolje rješenje za sve funkcije usne šupljine – hranjenje, govor i osmijeh. Gubitak jednog ili više zuba zbog karijesa, neuspjelog liječenja ili pak traume ipak nisu rijetka pojava. Preporuke su da se svaki izgubljeni zub nadoknadi što prije kako ne bi došlo do neke od neželjenih pojava.

Na mjestima gdje je izvađen zub kroz dugi niz godina dolazi do povlačenja čeljusne kosti, susjedni zubi se naginju, a zubi u nasuprotnoj čeljusti izranjaju u prazni prostor – sve te pojave kasnije otežavaju postupak nadoknade zuba koji nedostaje. Koji su faktori koji utječu na odluku o protetskom rješavanju takve situacije u usnoj šupljini?

 
Pročitajte više
 
 

Vodice za usta – neizostavni dio oralne higijene

Vodice za usta – neizostavni dio oralne higijene

Sredstva za oralnu higijenu sve više zauzimaju oglasni prostor na internetu, u novinama i specijaliziranim časopisima. U moru preporučenih sredstava za koje se proizvođači kunu da su nam neizostavni u rutini higijene usta, teško je procijeniti koje nam je doista potrebno i korisno. Zubne vodice itekako igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja usne šupljine. Trebale bi predstavljati obavezan treći korak u provođenju oralne higijene nakon čišćenja četkicom (i zubnom pastom) te međuzubnim četkicama i/ili zubnim koncem.

 
Pročitajte više
 
 

Što prije kirurškog zahvata u usnoj šupljini – kako se pripremiti?

Što prije kirurškog zahvata u usnoj šupljini – kako se pripremiti?

Svaki kirurški zahvat koji vršimo u usnoj šupljini (rezanje zubnog mesa, uklanjanje kosti, komplicirano vađenje zuba, ugradnja implantata i šivanje) u potpunosti je bezbolan, jer se radi pod lokalnom anestezijom. Ipak, velik broj pacijenata osjeća nelagodu i strah zbog loših prijašnjih iskustava ili zabrinutost zbog očekivanja boli.

Svi naši pacijenti prije bilo kakvog zahvata imaju priliku popričati s doktorom Jovičevićem te izraziti svoju zabrinutost i očekivanja, a isto tako dobiti objašnjenje postupka uz upute o postoperativnoj njezi. Kako je strah u ordinaciji dentalne medicine redovito psihološke naravi, dobra upućenost i priprema uvijek olakšaju cijeli postupak.

 
Pročitajte više
 
 

Što nakon kirurškog zahvata u ustima?

Što nakon kirurškog zahvata u ustima?

Iako je svaki kirurški zahvat koji vršimo u usnoj šupljini (rezanje zubnog mesa, uklanjanje kosti, komplicirano vađenje zuba, ugradnju implantata i/ili šivanje) u potpunosti bezbolan jer se radi pod lokalnom anestezijom, najčešće pacijentima pričinjava neugodu iz psiholoških razloga (strah, zabrinutost zbog bolova). Da bi zahvat bio što uspješniji, a rana što prije zacijelila, važno je pridržavati se uputa koje svaki naš pacijent dobije u ordinaciji. Prednost kirurških zahvata u usnoj šupljini jest ta što sve rane u ustima zarastaju brže nego npr. na koži. Samo područje na kojem se radi zahvat je relativno malo u usporedbi s ostatkom tijela i velikim zahvatima koji se obavljaju npr. na trupu.

 
Pročitajte više
 
 

PRF – upotreba vlastite krvi za brže cijeljenje rana

PRF – upotreba vlastite krvi za brže cijeljenje rana

Cilj moderne stomatologije nije pacijentu pružiti isključivo lijep osmijeh. Svi zahvati koji se rade u usnoj šupljini, neovisno o stupnju složenosti, ne smiju narušiti opće zdravlje pacijenta, a nastoji se da oporavak od težih zahvata bude brz. Iako je najbolji stomatološki materijal uvijek onaj kojeg nam priroda pruža, nedostatak vlastittih zuba danas se može nadoknaditi nizom različitih zahvata.

PRF (eng. platelet rich fibrin, hrv. trombocitima obogaćen fibrin) je biomaterijal široke primjene u oralnoj kirurgiji zbog toga što potiče i ubrzava zacjeljivanje mekog i tvrdog koštanog tkiva. Koristi se za očuvanje kosti nakon vađenja zuba, regeneraciju tkiva i kosti, kod podizanja dna maksilarnog sinusa te prekrivanja ogoljelih zubnih korjenova.

Primjenu dakle ima i u parodontologiji, maksilofacijalnoj i plastičnoj kirurgiji i otorinolaringologiji. Dobiva se iz vlastite krvi, a sastoji se od trombocita, krvnih stanica odgovornih za zgrušavanje krvi i plazme, krvne tekućine. Upravo se u trombocitima nalaze posebni čimbenici koji potiču zarastanje i bolju prokrvljenost tkiva.

 
Pročitajte više
 
 

Povlačenje zubnog mesa – recesije – kako ih liječiti?

Povlačenje zubnog mesa – recesije – kako ih liječiti?

Povlačenje zubnog mesa često se povezuje s parodontnom bolesti, međutim ono također može biti uzrokovano i drugim faktorima koji nisu povezani s parodontozom. Stručni termin za povlačenje zubnog mesa jest recesija. Kod recesije je karakteristično da se rub zubnog mesa nalazi puno više (u gornjoj čeljusti) ili niže (u donjoj čeljusti) no što bi smio biti, zbog čega je izložen i vidljiv korijen zuba. Estetika nije jedini problem na koji se žale pacijenti kod kojih je došlo do povlačenja zubnog mesa. Zubno meso ima važnu ulogu u zaštiti korijena zuba od vanjskih utjecaja, hladnoće, topline i slatkog.

 
Pročitajte više
 
 

Implantološka terapija u koracima

Implantološka terapija u koracima

Dentalni implantati su nadomjesci koji se ugrađuju u čeljusnu kost u svrhu nadoknade jednog ili više izgubljenih zuba. Ono što ih razlikuje od drugih protetskih radova (mostovi, proteze) kojima se nadomještaju izgubljeni zubi jest to što se oni nakon ugradnje integriraju u kost te tako postaju dijelom organizma. Pacijenti često naglašavaju osjećaj „jedinstva“ i sigurnosti koje im pruža implantat s obzirom na to da ih se estetski i funkcionalno doživljava poput vlastitih zuba.

 
Pročitajte više
 
 

Neizrasli i poluizrasli umnjaci – treba li ih vaditi i kada to učiniti?

Neizrasli i poluizrasli umnjaci – treba li ih vaditi i kada to učiniti?

Umnjaci (treći kutnjaci, zubi „mudraci“) zadnji su zubi obostrano u zubnom nizu u gornjoj i donjoj čeljusti. Niču posljednji, najčešće u kasnim tinejdžerskim i ranim dvadesetim godinama života, međutim varijacije u vremenu njihova nicanja najučestalije su u usporedbi s drugim zubima. Narodni termin „zubi mudraci“ potekao je upravo od činjenice da izrastaju kasnije no svi ostali trajni zubi, u godinama kada su njihovi vlasnici po svoj prilici mudriji nego u dječjoj dobi.

Kod nekih ljudi umnjaci nikada ne izrastu i ne mogu se uočiti u usnoj šupljini. Jedan od razloga njihova izostanka u ustima može biti taj što zubni zametak od kojeg se zub razvija uopće ne postoji. Druga mogućnost jest da se zub nalazi u čeljusnoj kosti, ali ne može u potpunosti niknuti u usnu šupljinu, ili pak nikne samo djelomično.

 
Pročitajte više
 
 

Gummy smile – pretjerano vidljivo zubno meso – kako ga korigirati?

Gummy smile – pretjerano vidljivo zubno meso – kako ga korigirati?

Lijepo oblikovani, zdravi, bijeli zubi kluč su privlačnog osmijeha. Međutim, pravila estetike u stomatologiji govore nam da je oku privlačan idealan omjer bijelog (zubi) i rozog (zubno meso). Kad je zubno meso izrazito vidljivo govorimo o gummy smileu. Uzroci za pretjerano vidljivo zubno meso mogu biti raznoliki pa samim time postoje i različiti načini njegove korekcije.

 
Pročitajte više
 
 

Frenulektomija – mali zahvat koji čini veliku razliku

Frenulektomija – mali zahvat koji čini veliku razliku

Frenulum je nabor koji povezuje gornju i donju usnu sa zubnim mesom te donju stranu jezika s dnom usne šupljine. Uobičajeno frenulum ne uzrokuje nikakve tegobe, jer je riječ o normalnoj strukturi mekog tkiva u usnoj šupljini, međutim ako je zadebljan ili skraćen, može imati velik utjecaj na položaj zuba i povlačenje zubnog mesa. Kad je frenulum jezika skraćen može utjecati čak i na govor te onemogućavati i/ili otežavati normalan raspon pokretljivosti jezika.

 
Pročitajte više
 
 

All-on-4® vs. All-on-6 – implantološka rješenja za potpunu bezubost

All-on-4® vs. All-on-6 – implantološka rješenja za potpunu bezubost

Potpune proteze klasično su terapijsko rješenje za totalnu bezubost u gornjoj i donjoj čeljusti. Česta pritužba pacijenata koji nose potpune proteze jest njihova pomičnost, naročito tijekom funkcije – jedenja, smijanja i/ili govora. Zbog daljnjeg gubitka kosti, s vremenom proteza ima sve slabiji oslonac na ležištu te njezina nestabilnost postaje još naglašenija. Iz tog je razloga uloga implantata u terapiji potpune bezubosti sve značajnija. Podupiranjem proteze manjim brojem implantata (2 implantata) može se smanjiti njezina pomičnost, međutim takve tzv. pokrovne proteze, baš kao i klasične, nisu trajno fiksirane na implantatima već se mogu ukloniti iz usne šupljine, a svojom su površinom jednake ili tek nešto manje od klasičnih.

 
Pročitajte više
 
 

Kratka škola parodontologije – što je parodontologija i čime se bavi?

Široj je javnosti slabo poznat podatak da je parodontitis, dugotrajna upalna bolest parodontnih tkiva, među najčešćim kroničnim oboljenjima. Kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti, dijabetes tipa II i maligna oboljenja redovito se svrstavaju u vodeće uzroke smrtnosti te se smatra kako upravo oni najviše narušavaju kvalitetu života oboljelih.

 
Pročitajte više
 
 

Kratka škola implantologije – što su implantati i koja im je funkcija?

Kratka škola implantologije – što su implantati i koja im je funkcija?

Usprkos tome što je danas kvalitetna dentalna skrb široko dostupna, zubne paste i četkice različitih namjena prisutne su na tržištu, a svijest građana o brizi za oralno zdravlje značajno je porasla, gubitak zuba i njihova nadoknada još uvijek se ubraja u najčešću problematiku u stomatološkim ordinacijama. Razlozi gubitka zuba različiti su. Iako ih najčešće vežemo uz bolesti zuba, karijes i parodontnu bolest (parodontitis), gubitak može biti uzrokovan i traumama ili prirodnim nedostatkom jednog ili više zuba, a dentalni implantati sve su popularnije trajno rješenje za njihovu nadoknadu. 

 
Pročitajte više
 
 

Zašto je implantat najbolje rješenje bezubosti?

Nedostaje Vam jedan ili više zuba i pitate se je li bolje rješenje implantat, most ili proteza?

 
Pročitajte više
 
 

Je li izbjeljivanje zuba štetno

Postoje tri vrste izbjeljivanja. Najsuvremenija i najbolja opcija je izbjeljivanje u ordinaciji ZOOM lampom u jednoj posjeti kroz 90 minuta jednokratno. Druga opcija je izbjeljivanje u ordinaciji Ultra boost gelom u dvije posjete po 60-ak minuta. Ukoliko želite napraviti to kod kuće, postoji i mogućnost izbjeljivanja udlagama napravljenim na temelju otisaka čeljusti, nanošenjem gela u koncentraciji s H2O2 prema instrukcijama liječnika kroz dva do četiri tjedna, 60-ak minuta dnevno.

 
Pročitajte više
 
 

Naruči se

 
Stomatologija i estetika Galerija slika
 

Zašto odabrati nas?