Želite li lijep osmijeh? Zatražite ponudu

Kako prepoznati parodontnu bolest (parodontozu) i koji su simptomi parodontoze?

Kako prepoznati parodontnu bolest (parodontozu) i koji su simptomi parodontoze?

Iako je među najučestalijim kroničnim upalnim bolestima u odrasloj populaciji, parodontna je bolest često neprepoznata, a dijagnoza se postavlja tek u uznapredovaloj fazi, kad su promjene uzrokovane bolešću, nažalost, nepovratne. Epidemiološki podaci govore kako 8 od 10 osoba iznad 35. godine života ima neki od znakova ili simptoma parodontne bolesti. Redoviti kontrolni stomatološki pregledi ključ su u pravodobnom prepoznavanju promjena u usnoj šupljini koje mogu ukazivati na gingivitis i/ili početak parodontitisa.

Simptomi boli i nelagode, koji uobičajeno sugeriraju na nepoželjna događanja u organizmu i potiču na traženje liječničke pomoći, nisu uobičajeni u ranoj fazi parodontne bolesti. To je zasigurno jedan od razloga zašto se (pre)često bolest dijagnosticira (pre)kasno.

Prvi znak upale, koji bi obavezno trebao alarmirati svakog pacijenta, jest krvarenje. Upalom isprva biva zahvaćeno meko tkivo oko zuba (gingiva, zubno meso) te se ta upala naziva gingivitis. Ako se ostatci hrane i plak ne uklanjaju u potpunosti i/ili se uklanjaju neredovito, već nakon tjedan dana uslijed upale se javljaju klinički, okom vidljive promjene boje i površinske teksture gingive te krvarenje. Zbog povećanog protoka krvi, proširenja krvnih kapilara i malih vena te neadekvatne krvne drenaže u spomenutim krvnim žilama gingive, mijenja joj se i boja, iz roze u tamnije, lividne nijanse crvene. Krvarenje tijekom četkanja, jedenja pa čak i spontano krvarenje, znak je koji treba shvatiti ozbiljno i nikako ne treba prekinuti s čišćenjem i održavanjem oralne higijene. Redovito i potpuno uklanjanje uzroka upale, plaka i bakterija koje se nalaze u njemu, dovest će do prestanka krvarenja. Samopregled usne šupljine i provjera izgleda gingive također je postupak koji veoma kratko traje i lako ga je uklopiti u dnevnu rutinu, a može veoma rano i pravovremeno ukazati na upalu. Zdrava gingiva je čvrsta, svijetlo roze boje i rupičaste površine. Otečena, sjajna i tamno obojena gingiva povod je za posjet stomatologu! Važno je napomenuti kako krvarenje kod pušača nije veoma izraženo zbog toga što toplina i sastojci duhanskog dima uzrokuju stezanje krvnih žila. Izostanak krvarenja nikako ne znači da upala nije prisutna te je, naprotiv, napredovanje bolesti kod pušača mnogo brže.

Kako upala napreduje javljaju se i drugi, razmjerno neugodni znakovi bolesti. Halitoza, tj. zadah iz usne šupljine uzrokovan je hlapljivim spojevima sa sumporom koje proizvode parodontne patogene bakterije. One se nalaze u naslagama i iznad i ispod gingive te zato upotreba proizvoda za svježinu usne šupljine, žvakaća i zubnih vodica, tek kratkotrajno prikrivaju neugodan miris, međutim ne rješavaju problem u potpunosti. Profesionalno parodontološko uklanjanje naslaga i kamenca ispod gingive te smanjenje broja bakterija drastično utječu na smanjenje zadaha.

Uz parodontne bakterije i bakterijsku infekciju vezujemo i stvaranje gnoja. Katkada je moguća njegova drenaža kroz parodontni džep pa pacijenti niti ne zamjećuju tu alarmantnu pojavu koja uvelike utječe na prognozu zuba. Akutna gnojna lezija džepa zuba koju karakterizira jaka parodontna destrukcija naziva se parodontni apsces, a riječ je o, najčešće, bolnom stanju koje zahtjeva hitno zbrinjavanje i olakšanje simptoma.

Kod pojedinaca s parodontitisom, kod kojih je upala zahvatila i potpornu kost zuba, s vremenom dolazi do njenog gubitka. Smanjenje potpore zuba očituje se povećanom, nenormalnom pokretljivošću zuba, a također je moguća i njihova migracija. Migracija zubi veoma često pacijentima predstavlja estetski problem te tek tada traže stomatološku pomoć. Prednji se zubi tako uslijed gubitka kosti lepezasto šire prema van, nastaju dijasteme (povećanje prostora) između susjednih zubi, a moguće su i rotacije (okretanje) te naginjanje zubi prema praznim prostorima. Nenormalna pokretljivost („klimavost“) jest veoma neugodna prilikom različitih funkcija, od govora do hranjenja, a ukoliko se bolest ne liječi, uvijek završava gubitkom zuba. Provođenjem parodontološke terapije i ti se simptomi smanjuju. Veoma često dolazi do spontanog povratka zubi na njihovo inicijalno mjesto, a pokretljivost se smanjuje.

Produljenje vidljivog dijela krune zuba te izlaganje korijena zuba uslijed povlačenja gingive znak je uznapredovale faze bolesti i opsežnog gubitka potpornih struktura zuba. Izložen korijen zuba također može biti razlog preosjetljivosti na promjene temperature (hladan zrak, topla tekućina) što se očituje oštrom boli i nelagodom. Parodontološkom terapijom napredovanje bolesti i daljnji gubitak kosti može se zaustaviti i kontrolirati, ali čak i uz najnovije kirurške metode povratak u početno stanje nije moguć. Iz tog je razloga još jednom iznimno važno naglasiti da su redovite kontrole i pravodobna dijagnoza ključ uspjeha u parodontologiji.

SIMPTOMI PARODONTOZE:

  • natečeno zubno meso
  • crvenilo
  • povlačenje desni
  • klimavi zubi
  • neugodan zadah
  • neugodan okus u ustima

Kako prepoznati parodontnu bolest (parodontozu) i koji su simptomi parodontoze?Kako prepoznati parodontnu bolest (parodontozu) i koji su simptomi parodontoze?

 
 

Naruči se

 
Stomatologija i estetika Galerija slika
 

Zašto odabrati nas?