Zubna protetika

Dentalna (zubna) protetika

Zubna protetika (protetika zuba) grana je dentalne medicine koja se bavi nadomještanjem izgubljenih zuba i mekanih dijelova usne šupljine potpunim (totalnim) ili djelomičnim (parcijalnim) protezama, krunicama, mostovima i ljuskama.

Dentalna protetika se dijeli na mobilnu protetiku i fiksnu protetiku.

 
 
 

Ljuskice za zube

Ljuskice za zube

Ljuskice za zube (veneeres) individualno napravljene keramičke, zirkonkeramičke ili kompozitne fasete, koje se cementiraju na posebno izbrušenu i pripremljenu prednju površinu zuba kako bi se ispravile estetske nepravilnosti (boja, oblik, položaj).

Ljuskice su minimalno invazivni protetski (estetski) nadomjestci, kojima se uklanja do 1mm cakline prednje površine zuba. Ljuskice su indicirane u slučajevima kada želimo korigirati boju, oblik, položaj, veličinu zuba, a služe za zatvaranje prostora među zubima ili kao nadoknada odlomljenih bridova i rubova. U našoj ordinaciji koristimo se dvjema najboljim svjetskim sustavima za izradu ljuskica.

 
Pročitajte više
 
 

Zubne krunice i mostovi

Zubne krunice i mostovi

Zubne krunice (zubne navlake) i mostovi za zube su individualni protetski nadomjestci, služe za estetsku i funkcijsku rekonstrukciju. Nedostatak zuba može dovesti do patoloških promjena u zagrizu, pomicanja i naginjanja zuba, oštećenja čeljusnog zgloba, razvoja parodontnih bolesti i nastanka novih karijesa. Zato se koriste umjetni zubi.

 
Pročitajte više
 
 

Metal keramičke krunice/mostovi

Metal keramičke krunice/mostovi

Metal-keramičke krune su sve one krune kojima je baza napravljena od metala, a vanjski vidljivi sloj od keramike ili porculana. Kao bazu za metal-keramičke krune najčešće se koristi legura kobalt kroma,dentalno zlato ili titan.

Postoji metal keramika, dentalno zlato keramika i titan keramika.

 
Pročitajte više
 
 

Bezmetalne keramičke krune

Bezmetalne keramičke krune

Bezmetalne zubne krune su vrhunac moderne stomatologije te u zadnjih nekoliko godina postaju standard kod visoko estetski restorativnih radova te radova u frontalnom dijelu čeljusti. Najbolje rezultate daju posebice kada se kruna postavlja na prirodni brušeni zub.

 
Pročitajte više
 
 

Inlays Onlays Owerlays

Inlays Onlays Owerlays

Kada zubna kruna ima veliko oštećenje uslijed djelovanja karijesa ili traume koje nije moguće sanirati ispunom, a još uvijek ima dovoljno zdravog čvrstog tkiva koje se može iskoristiti za sanaciju, tada koristimo inlay ili onlay ili owerlay nadomjestak. Zavisno o vrsti oštećenja i koje djelove zuba je zahvatilo odabire se jedan od ova tri elementa.

Inlay i onlay se rade u zubotehničkom laboratoriju prema otisku pripremljenog zuba. Mogu biti izrađeni od kompozita, keramike ili zlata.

 
 
 

Zubne proteze

U slučajevima kada iz različitih razloga nije moguće ugraditi fiksne protetske nadomjestke, mobilna protetika nudi adekvatno rješenje.

Mobilni protetski rad je svaki onaj rad koji pacijent može samostalno izvaditi iz usta

Mobilne proteze mogu biti potpune (totalne) proteze ili djelomične (parcijalne) proteze. Potpune proteze mogu se usidriti na impalantate.

Prednost mobilnih protetskih radova je svakako njihova pristupačna cijena i jednostavnost izrade.

 
 
 

Potpuna (totalna) proteza

Potpuna (totalna) proteza

Potpuna proteza nadomješta nedostatak zuba i tkiva kod potpune bezubosti. U slučaju da se pacijentu mora izvaditi nekoliko preostalih zuba najprije se izrađuje imedijatna (privremena) proteza za zube koja se nosi sve dok tkivo ne zacijeli te se čeljust u potpunosti ne formira.

Osnovni nedostatak u odnosu na fiksna i polufiksna rješenja je daljnje propadanje zubne kosti u čeljusti. Dodatni problem je nedostatak elementa za koji se proteza može bar malo učvrstiti što će povećati njenu nestabilnost. U ovom slučaju jedina stabilnost proteze može biti umjetno nepce koje će stvoriti vakuum između umjetnog i prirodnog nepca. Navikavanje na ovakvu mobilnu protezu (umjetni zubi) je sporo i kao posljedicu može imati učestali osjećaj nelagode ili nagona na povraćanje te otežanog govora.

 
 
 

Djelomična (parcijalna) proteza

Djelomična (parcijalna) proteza

Djelomične proteze se koriste za nadoknađivanje više zuba u slučaju da je nemoguće izraditi most. Djelomičnu ili parcijalnu protezu koristimo kada pacijentu nedostaje nekoliko zubi, ali ne svi.

Koristi se kao rješenje kada ne postoji mogućnost izrade mosta ili ugradnje zubnih implantata te kada pacijent želi ekonomičniji odnosno jeftiniji protetski nadomjestak.

Proteza može biti u potpunosti izrađena od akrilata, no preporuča se metalni kostur na kojega se umeće umjetno tkivo i zubi. Ova proteza se pričvršćuje kvačicama za zdrave zube.

Danas smo u mogućnosti izraditi tzv savitljive parcijalne proteze sa kvačicama u boji zuba.

Ugodnije su za nošenje a metalne kvačice koje pričvršćuju protezu zamjenjene su elastičnim kvačicama u boji zuba čime su estetski znatno prihvatljivije.

 
 
 

Djelomična proteza sa zglobnim vezama (attachments)

Djelomična proteza sa zglobnim vezama (attachments)

Djelomična proteza može biti pričvršćena za zube pomoću zglobne veze za krunicu koja se obično nalazi na zadnjem zubu u nizu.

Za razliku od obične djelomične proteze, ova je mnogo preciznija proteza, manje opterećuje prirodne zube, te je estetski prihvatljivija proteza.

 
 
 

Zubne proteze na implantatima

Zubne proteze na implantatima

Proteze na implantatima kao što i naziv govori, su zubne proteze koje se pričvršćuju na zubne implantate. Zubni implantati se ugrađuju u čeljust i na njih se nadograđuju posebna sidrišta koja kasnije drže zubnu protezu.

U gornjoj čeljusti za izradu zubne proteze  na implantatima potrebno je ugraditi 4 dok u doljnjoj dva su minimum.

PREDNOSTI POLUFIKSNE PROTETIKE

Uslijed gubitka svih zuba dolazi do resorpcije odnosno procesa propadanja kosti čeljusti.

Osim što će uporabom polufiksnog protetskog rada biti sačuvana kost čeljusti, ovaj rad će pacijentu ponuditi odličnu stabilnost i poboljšati osjećaj sigurnosti koju niti jedan mobilni rad ne može pružiti. Po svojoj definiciji, polufiksni protetski radovi su svi oni radovi koji se postavljaju na zubne implantate bez obzira na koji način bili za njih učvršćeni.

 
Pročitajte više
 
 

All on 4™

All on 4™

All-on-4TM je tehnika izrade i postavljanja zubne proteze cijelog zubnog niza na samo 4 implantata. Ova tehnika omogućuje vam potpunu rehabilitaciju kompletnog zubnog niza kod bezube gornje ili donje čeljusti sa 4 dentalna implantata.

Nove zube dobivate već nakon jednog posjeta!

Za bezubu gornju i donju čeljust
Rekonstrukcija cijelog zubnog niza sa samo 4 implantata
Mogućnost imedijatnog opterećenja (operacija i zubi u istom posjetu)
Za fiksno i mobilno sidrenje gotovog protetskog rada

 
Pročitajte više
 
 

Česta pitanja - Zubna protetika

Zubne proteze mogu biti fiksne, polufiksne i mobilne.

Fiksne proteze za zube su kvalitetno, pouzdano i dugotrajno rješenje. Sa fiksnom protetikom će pacijentu biti sačuvana kost čeljusti te će sama proteza ponuditi odličnu stabilnost i poboljšati osjećaj sigurnosti. Jedini nedostatak im je nemogućnost jednostavnog vađenja nakon što se inicijalno ugrade.

Polufiksne proteze za zube se postavljaju na prirodne zube ili zubne implantate, a izrađuju se kada nije moguće postaviti dovoljan broj implantata za fiksni protetski rad. Ako se polufiksna proteza postavlja na zubne implantate, ona će također sačuvati kost čeljusti. U odnosu na fiksne protetske radove, polufiksni protetski radovi imaju mogućnost vađenja, lakše se mogu reparirati i profesionalno očistiti.

Mobilne proteze za zube se rade u slučajevima kada iz različitih razloga nije moguće ugraditi fiksne ili polufiksne protetske nadomjestke. Prednost mobilnih protetskih radova je što ih pacijent samostalno može izvaditi iz usta te njihova pristupačna cijena i jednostavnost izrade.

Ljuskice preporučamo koristiti kada ne postoje velika oštećenja na zubu pošto ljuskice prekrivaju samo prednji dio zuba.

Ljuskice možete koristiti kada želite korigirati boju zuba, oblik ili položaj zuba, veličinu zuba, kada želite smanjiti razmak među zubima ili kao nadoknada odlomljenih bridova i rubova.

 

Naruči se

 
Stomatologija i estetika Galerija slika
 

Zašto odabrati nas?