Zubni implantati

Ugradnja zubnih implantata

Ugradnja zubnih implantata

Zubni implantati su nadomjesci od titana, biokompatibilnog materijala, koji se kirurški ugrađuju u čeljusnu kost da bi poslužili kao zamjena za prirodne korijene, odnosno kao nosači protetskog nadomjeska. Sastoji se od dijela unutar čeljusne kosti i dijela koji viri van iz nje na koji se nanosi kruna, most ili odvojiva protetska nadoknada omogućavajući tako sigurnu i dugovječnu fiksaciju.

Gubitak zubi je česta pojava: 30% svjetske populacije pati od potpune bezubosti, a 80% populacije nedostaje barem jedan zub. Kako neki od tradicionalnih načina rekonstrukcije nedostajućih zuba podrazumijevaju brušenje preostalih zdravih zuba, tako je implantat često najoptimalnija terapija.

Ne postoji dobna granica za ugradnju implantata. Ne preporučuju se u slučaju različitih bolesti kao uznapredovale osteporoze, nekontroliranog dijabetesa i nekih ozbiljnih kroničnih bolesti srca, bubrega, psihoza, itd.. U slučaju da je nedovoljno koštane mase moguće ju je obnoviti prije ugradnje implantata.

Razmislite, zašto brusiti zdrave zube da bi se načinio most, kada nedostajući zub možete nadomjestiti implantatom, bez diranja susjednih zuba?

Implantologija vam može vratiti izgubljeno samopouzdanje, osigurati pravilnu i kvalitetnu ishranu.

Implantati vam vraćaju punu kvalitetu življenja i siguran osmijeh!

 
Pročitajte više
 
 

Nadoknada pojedinačnog zuba

Nadoknada pojedinačnog zuba

Nadoknada pojedinačnog zuba sa implantatima može se upotrijebiti kada pacijentu nedostaje jedan ili više zuba.

Za razliku od drugih oblika nadoknade pojedinačnih zubi, implantati će uz sami zub dodatno nadomjestiti i korijen zuba koji također ima veoma važnu ulogu. Zato ugradnja zubnih implantata predstavlja najbolje rješenje.

Gubitak jednog zuba može poremetiti stabilnost cijele čeljusti, dovesti do pomicanja preostalih zubi, stvoriti smetnje u žvakanju te izmjeniti izgled vašeg lica da izgledate starije.

 
 
 

Nadoknada više zuba

Nadoknada više zuba

Nadoknada više zuba sa implantatima je najbolje rješenje jer se ne moraju brusiti zdravi susjedni zubi da bi se načinio most. Implantat se postavlja bez diranja susjednih zuba. Implantati će uz sami zub također nadomjestiti i korijen zuba koji ima veoma važnu ulogu.

Na mjestu gdje nedostaje par zubi nastaje propadanje kosti, preostali zubi se pomiču prema praznom prostoru te dolazi do poremećaja stabilnost cijele čeljusti. Zato je veoma bitno da zubi koji nadoknađuju prirodne zube budu veličinom, oblikom i bojom što sličniji prirodnim zubima.

 
 
 

All on 6 (sve na šest implantata)

All on 6 (sve na šest implantata)

All-on-6TM je metoda izrade zubne proteze za bezubu gornju i donju čeljust na 6 implantata.

 
 
 

All on 4™ (sve na četiri implantata)

All on 4™ (sve na četiri implantata)

All-on-4TM je metoda izrade i postavljanja zubne proteze za bezubu gornju i donju čeljust na samo 4 implantata.

Ova metoda je dobar izbor za osobe koje žele fiksni protetski rad, a nemaju dovoljnu količinu kosti u stražnjem području čeljusti, zbog dugotrajne bezubosti usljed koje je smanjena količina kosti.

Pacijent dobiva fiksne privremene zube unutar 24 sata.

 
 
 

Proteze na implantatima

Proteze na implantatima

Proteze na implantatima su zubne proteze koje se pričvršćuju na zubne implantate. Zubni implantati se ugrađuju u čeljust i na njih se nadograđuju posebna sidrišta koja kasnije drže zubnu protezu.

U gornjoj čeljusti za izradu zubne proteze na implantatima potrebno je ugraditi minimalno četiri implantata dok su u doljnjoj dva implantata minimum.

PREDNOSTI POLUFIKSNE PROTETIKE

Polufiksni protetski radovi su svi oni radovi koji se postavljaju na zubne implantate bez obzira na koji način bili za njih učvršćeni.

 
Pročitajte više
 
 

Zubi i implantati

Zubi i implantati

Zubni implantati se mogu kombinirati zajedno sa zubima kao nosači za sidrenje protetskoga rada.

 
 
 

Mostovi i krunice na implantatima na vijak

Mostovi i krunice na implantatima na vijak

Mostovi i krunice na implantatima na vijak se učvršćuju vijkom te ih je naknadno moguće skinuti i po potrebi reparirati, a na kontrolama skinuti i očistiti.

Protetske suprastrukture koje se učvršćuju vijcima zahtjevnije su za tehničku izradu a samim time i skuplje.

Kod krunice koja je pričvršćena vijkom, vijak se prekrije restorativnim materijalom u prirodnoj boji zuba (kompozit). 

 
 
 

Nadogradnja zubala

Nadogradnja zubala

Proteza na više implantata

- 2, 3, 4 ili više implantata
- Izrađena od akrilata
- Potpuno stabilna
- Mogućnost samostalnog skidanja i čišćenja
- Retencija prečkom na implantatima (implant bar)

 
 
 

Računalno vođena implantologija (NobelGuide)

Računalno vođena implantologija (NobelGuide)

Protetska računalno vođena dijagnostika, planiranje i ugradnja implantata

Na temelju 3D CT snimke virtualna ugradnja implantata uz pomoć NobelGuide softwera koji osigurava visoku preciznost te sigurnu i predvidljivu ugradnju implantata

Minimalna neugodnost za pacijenta

Sigurni rezultati

Provizorno imedijatno opterećenje, provizorni rad u istom posjetu kad i operacija

POSTUPAK

  1. U prvom posjetu izrađuje se šablona sa zubima ili se upotrebljavaju stare proteze za 3D CT snimanje.
  2. U drugoj fazi pomoću računalnog programa na 3D CT snimkama odabire se najbolji položaj za ugradnju implantata. Na taj način dobiveni podaci služe za izradu kirurške šablone za ugradnju implantata. Na temelju iste šablone laboratorij izrađuje privremeni rad s obzirom na definirani položaj implantata.
  3. U trećoj fazi slijedi ugradnja implantata i predaja gotovog provizornog rada u istom posjetu.
 
Pročitajte više
 
 

Česta pitanja - Zubni implantati

Ne postoji dobna granica za ugradnju implantata.

Ne preporučuju se u slučaju različitih bolesti kao uznapredovale osteporoze, nekontroliranog dijabetesa i nekih ozbiljnih kroničnih bolesti srca, bubrega, psihoza, itd..

U slučaju da je nedovoljno koštane mase moguće je obnoviti koštanu masu prije ugradnje implantata.

Postupak se najčešće provodi u dva koraka.

  1. Implantat se ugradi u prvoj posjeti, zaštiti pokrovnim vijkom i prekrije sluznicom.
  2. Nakon perioda cijeljenja koji obično traje 3 - 6 mjeseci, odnosno 6 - 9 mjeseci ako je prilikom ugradnje implantata rađena sinus lift operacija (u gornjoj čeljusti), otvara se sluznica i implantat i na implantat se stavljaju elementi preko kojih se pozicija implantata u ustima prenosi u sadreni model za tehničara.

Manje boli nego što se to očekuje. Generalno, postavljanje implantata je daleko manje agresivno nego vađenje zuba. Postavljanje implantata vrši se uz upotrebu lokalnog anestetika, tako da pacijent ne osjeća bol tokom zahvata. Odmah nakon zahvata pacijent je slobodan ići kući. U slijedećih dva do tri dana otekline splasnu a ostaje samo lagani osjećaj nelagode. Nakon tog vremena oralna sluznica zacjeljuje.

Za pacijente je najzanimljivije da moderna implantologija sve češće pruža brza rješenja, što znači neposredno nakon implantacije, u istom danu ili u slijedećih nekoliko dana, ovisno o veličini protetskog rada, pacijent dobije fiksni odnosno mobilni protetski nadomjestak.

Današnja tehnologija omogućava nam da gubitak kosti, koji se javlja zbog parodontnog oboljenja, nakon vađenja zuba ili upalnog procesa, nadoknadimo.

Ukoliko kost nije dostatna za ugradnju implantata, neophodno je pristupiti augmentaciji kosti tj. nadograđivanju i kreiranju kosti presađivanjem vlastite ili korištenjem umjetne kosti. Taj se kirurški zahvat izvodi ukoliko ne postoji potrebna širina ili visina čeljusne kosti. Zahvat je moguće napraviti u obje čeljusti, ako za to postoje minimalne osnove pacijentove kosti. Ovisno o situaciji, ponekad se implantati ugrađuju istovremeno kad se vrši augmentacija, dok je kod težih slučajeva neophodno najprije izvesti augmentaciju kosti, a implantate ugraditi tek nakon neophodnog vremena zarastanja

Vođena regeneracija tkiva (GTR) i vođena regeneracija kosti (GBR) mogu uspješno korigirati estetske i funkcijske defekte stvaranjem dobrog ležišta za implantate ili poželjne situacije za optimalno protetsko riješenje.

GTR - guided tissue regeneration (vođena tkivna regeneracija) postupak je kojim se potporna struktura zuba, kost i zubno meso stimuliraju na rast, na način da se na mjesto propalih struktura stavlja membrana. Ona onemogućuje zubnom mesu da uraste u područje u kojem bi trebala biti kost, te tako omogućuje kosti i vezivnom tkivu da ponovno rastu i bolje podupiru zub

GBR - guided bone regeneration (vođena koštana regeneracija) postupak je kojim se nadomješta izgubljena kost prije postavljanja mostova ili implantata. Radi se na način da se na mjesto koštanog defekta postavlja autologna ili umjetna kost koja se zatim prekriva membranom. Time povećavamo visinu i širinu zubnog grebena, čime je omogućena bolja estetika za daljnja protetska riješenja.

Podizanje dna sinusa je kirurški zahvat kojim se nadomješta kost koja nedostaje u stražnjem području gornje čeljusti, što se često dogodi zbog dugogodišnjeg nedostatka zuba. Ponekad se implantati ugrađuju istovremeno sa zahvatom podizanja dna sinusa, dok je kod težih slučajeva neophodno najprije izvesti zahvat podizanjan dna sinusa, a implantate ugraditi tek nakon neophodnog vremena zarastanja koje iznosi od 6mj do godinu dana.

Kvaliteta implantata je u zadnjih 30 godina jako uznapredovala. Današnji implantati donose uspjeh u 98% slučajeva.

Veoma rijetko kada su pripreme pažljivo odrađene. Moguće su infekcije u slučaju loše oralne higijene, odmah nakon zahvata ili kasnije. Moguće je da tijelo odbaci implantate, što je vrlo rijetka pojava. Uspjeh zahvata je kod pušača smanjen za 10% posto, kao rezultat toksičnog djelovanja nikotina i visoke temperature u ustima u fazi zacjeljivanja, kao i taloženja katrana i nedovoljne oralne higijene. Pojava slična parodontozi može se javiti i kod implantata te u tom slučaju govorimo o periimplantitisu, odnosno upali mekih pa onda i tvrdih tkiva oko implantata.

Na pacijentu je odgovornost za dugovječni uspjeh implantoprotetske terapije. Pažljiva i precizna oralna higijena ima prioritet jer nataloženi plak stvara kamenac, kamenac dovodi do upale i povlačenja zubnog mesa i kosti u kojoj implantat stoji, a sve vodi ka izlaganju implantata te u nekim slučajevima i do gubitka implantata.

Jednom ili dva puta godišnje trebalo bi se podvrgnuti kontroli i rendgenskom snimanju. Stomatolog kontrolira implantat i okolnu kost, stanje mekih tkiva, oralnu higijenu, plak i abraziju suprastrukture. Pacijent dobiva tzv. Implant Passport, tj. knjižicu u koju se upisuju svi podaci o kirurškom zahvatu, vrsti implantata, nadogradnji i protetskom radu na implantatima, upisuju se datumi kontrola, eventualne promjene, itd.

Cijena nadomještanja zuba ugradnjom implantata uvelike ovisi o nekoliko faktora koji uključuju broj zuba koje nadomještamo i broj implantata potrebnih za podržavanje novih zuba. Dodatne procedure mogu biti potrebne prije ugradnje samih implantata da se osigura dugotrajnost protetskog riješenja i ugrađenih implantata.

Uobičajeno, kirurški dio se naplaćuje odvojeno od protetskog dijela zbog velikog broja protetskih mogućnosti za koje se pacijent može odlučiti.

Nakon detaljnog dijagnostičkog pregleda, stomatolog će Vam preporučiti tretman koji je najbolji za Vas.

Implantati se ne koriste samo kod gubitka jednog zuba, nego i u kombinaciji sa drugim zubima kako bi podupirali, nosili, suprastrukture odnosno krunice, mostove, proteze, hibridne mostove kao All-on-4. Vrlo uspješno se koriste kod potpuno bezubih čeljusti, gdje mogu biti nosači mosta (4-6 implantata). Mogu poslužiti i kao sidrišta potpunih proteza (2-4 implantata), tzv. polufixni radovi, što osigurava njihovu stabilnost i omogućuje pacijentu ugodnu i sigurnu funkciju.

Nadogradnja ili abutment je tvornički gotova ili individualno izrađena komponenta od titana ili zirkona. Vijkom se pričvršćuje na implantat koji se nalazi u kosti a služi kao nosač popratne proteske suprastrukture tj. krunice, mosta, proteze…

Razlika između krunica ili mostova na implantatima koji se pričvršćuju vijkom i onih koji se cementiraju je upravo u načinu pričvrsćivanja.

Krunice ili mostovi na vijak se učvršćuju vijkom te ih je naknadno moguće skinuti i po potrebi reparirati, na kontrolama skinuti i očistiti dok kod radova koji se pričvršćuju cementiranjem nakom što se oni trajno cementiraju to nije moguće napraviti.

Protetske suprastrukture koje se učvršćuju vijcima zahtjevnije su za tehničku izradu a samim time i skuplje.

NobelBiocare (Branemark+Replace)

Astra Tech Dental Implant System

Strauman (ITI)

3i

Zimmer Dental

 

Naruči se

 
Stomatologija i estetika Galerija slika
 

Zašto odabrati nas?